Διδάσκοντες

Ευάγγελος Δρυμπέτας

Ευάγγελος Δρυμπέτας

Καθηγητής Δ.Π.Θ

Ο Ευάγγελος Δρυμπέτας είναι οικονομολόγος, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος και σήμερα κατέχει τη θέση του Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Διαθέτει ευρύ ερευνητικό και συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει πέντε βιβλία και σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σε θέματα χρηματοοικονομικής, λειτουργίας των αγορών κεφαλαίου και χρήματος και εταιρικής διακυβέρνησης. Eργάστηκε ως εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετείχε σε ικανό αριθμό επιτροπών και διοικητικών συμβουλίων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρύτερου δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα είναι μέλος του συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Διονύσης Χιόνης

Διονύσης Χιόνης

Καθηγητής Δ.Π.Θ.

O Διονύσης Χιόνης είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. Mέλος Δ.Σ. του ΣΕΒΕ και μέλος του Ανώτατου Συμβούλιου Αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής Αξιολόγησης ΑΕΙ. Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών συνέχισε τις σπουδές του στο Εδιμβούργο (ΜSc in International Banking and Finance), University of Glasgow (M.Sc. in economics) και διδακτορικό στα οικονομικά στο University of Strathclyde. Έχει συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εθνικός εμπειρογνώμων, με το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού και έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος ή πρόεδρος σε ΔΕΚΟ και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάλυση των οικονομικών και νομισματικών κρίσεων, στα διεθνή οικονομικά, στις αναδιαρθρώσεις χρέους και στην αγορά ομολόγων. Σε αυτά τα πλαίσια έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά όπως το, Journal of Policy Modelling, International Review of Applied Economics, Journal of Financial Research Letters, Journal of Financial Stability, και στο International Journal of Finance and Economics και έχει παρουσιάσει πληθώρα εργασιών σε επιστημονικά συνέδρια. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και δημοσιεύει άρθρα γνώμης στον ελληνικό και ξένο τύπο.


Ιωάννης Πραγγίδης

Ιωάννης Πραγγίδης

Επίκουρος Καθηγητής Δ.Π.Θ

Ο Ιωάννης Πραγγίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ). Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα επίσης από το Δ.Π.Θ, το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο του Warwick και το δίπλωμα του από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα μακροοικονομικής ανάλυσης, χρηματαγορών και ανάλυσης δεδομένων κειμένου. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά όπως το Journal of Financial Stability, International Review of Financial Analysis, Finance Research Letters and Journal of Economic Studies. Τέλος, συμμετέχει ως επικεφαλής ερευνητής σε προγράμματα Horizon 2020.


Βασίλειος Πλακανδάρας

Βασίλειος Πλακανδάρας

Επίκουρος Καθηγητής Δ.Π.Θ

Ο Βασίλειος Πλακανδάρας είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι απόφοιτος του ίδιου Τμήματος (2009), όπου πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές (2011) και διδακτορικές (2015) του σπουδές. Τα ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη πολύπλοκων μη γραμμικών συστημάτων και την εφαρμογή τους σε οικονομικά φαινόμενα με τη χρησιμοποίηση μεθόδων μηχανικής μάθησης και οικονομετρικών υποδειγμάτων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 εργασίες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το International Journal of Finance and Economics, Economics Letters, Economic Modelling, Journal of Policy Modelling, Journal of Forecasting, Resources Policy, International Finance, Empirical Economics και Applied Economics με πολλές ετερο-αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Συμμετείχε ως ερευνητής σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και διδάσκει Οικονομετρία και ποσοτικές μεθόδους σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.


Γεώργιος Γερονικολάου

Γεώργιος Γερονικολάου

Επίκουρος Καθηγητής Δ.Π.Θ

Ο Γεώργιος Γερονικολάου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατέχει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μεταπτυχιακό τίτλο από το πανεπιστήμιο του Tilburg της Ολλανδίας και διδακτορικό επίσης από το ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα ανταγωνισμού, καινοτομίας και τιμολόγησης τυχερών παιχνιδιών. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά όπως το Economics Letters, Economic Modeling, Applied Economics, Managerial and Decision Economics, Journal of Industry Competition and Trade.


Θωμάς Πουφινάς

Θωμάς Πουφινάς

Επίκουρος Καθηγητής Δ.Π.Θ

Ο Θωμάς Πουφινάς είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά από το Ohio State University και πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνεργαστεί ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Ohio State University και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει διδάξει σειρά μαθημάτων σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα και έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια για Επαγγελματικές Πιστοποιήσεις. Έχει εργασιακή εμπειρία στον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό κλάδο, με ισχυρό υπόβαθρο στις επενδύσεις, την ανάπτυξη επιχειρήσεων και προϊόντων, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την τιμολόγηση, τη διαχείριση κινδύνων, τη φερεγγυότητα και την κανονιστική συμμόρφωση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τιμολόγηση χρηματοοικονομικών παραγώγων, στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, στις επενδύσεις, στη διαχείριση κινδύνων, στην αναλογιστική επιστήμη και στις εφαρμογές τους σε διάφορους τομείς, όπως η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις κ.λπ.


Γιώργος Πάνος <br> <p class="custom_teacher_title">Εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος</p>

Γιώργος Πάνος

Εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης

Ο Γιώργος Πάνος είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στο Τμήμα Adam Smith Business School και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην προσωπική και συμπεριφορική χρηματοοικονομική (personal and behavioral finance). Έχει δημοσιεύσει σε κορυφαία περιοδικά όπως το Journal of Financial Economics, Journal of Banking and Finance και the Industrial Relations: A Journal of Economy and Society. Ο κ. Πάνος έχει διατελέσει αρκετές φορές σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ έχει συμμετέχει ως επικεφαλής έρευνας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα με επίκεντρο τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Έχει επίσης βραβευθεί με το διεθνούς κύρος βραβείο επιστημών Poets & Quants 2020 Best 40 Under 40 Professors.


Νικόλαος Γεωργικόπουλος <br> <p class="custom_teacher_title">Εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος</p>

Νικόλαος Γεωργικόπουλος

Εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος

Καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Ο Νικόλαος Γεωργικόπουλος είναι κάτοχος Διδακτορικού (Ph.D.) στα χρηματοοικονομικά με ειδίκευση στη διαχείριση κινδύνου, από το τμήμα Διοίκησης και Οικονομικών του Imperial College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο Μάστερ (MSc) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και επίσης Δίπλωμα (Diploma) στον τομέα των ποσοτικών χρηματοοικονομικών από το Imperial College London. Είναι επισκέπτης Καθηγητής έρευνας στο τμήμα IOMS του Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) των Η.Π.Α., από το 2012, και Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο ερευνητικό κέντρο STORM του πανεπιστημίου London Metropolitan University του Λονδίνου, από το 2009. Στην Ελλάδα εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) από το Μάρτιο του 2007 έως και τον Δεκέμβριο του 2016 και διατέλεσε επίσης Προϊστάμενος του Κέντρου Πληροφορικής του ΚΕΠΕ από τον Ιανουάριο 2011 - Ιούνιο 2013.


Corrado Macchiarelli <br> <p class="custom_teacher_title">Εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος</p>

Corrado Macchiarelli

Εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστημίο Brunel στο Λονδίνο

Ο Corrado Macchiarelli είναι Επικεφαλής Ερευνών στο Τμήμα Παγκόσμιας Μακροοικονομίας του National Institute of Economic and Social Research. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο, Επισκέπτης Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο London School of Economics και διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο New York University Stern School of Business στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια των ετών 2015-20, ο Macchiarelli εργαζόταν ως μέλος μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων με έδρα το LSE για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προηγουμένως, έχει διατελέσει οικονομολόγος της ΕΚΤ, εργαζόμενος κυρίως στην ομάδα προβλέψεων και σύμβουλος για τη Σουηδική Rinksbank. Επιστημονικά του έργα έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως Economic Dynamics and Control, International Money and Finance, European Journal of Finance, Economic Letters, the Review of International Economics, The New Palgrave Dictionary of Economics.


Pierre Rafih <br> <p class="custom_teacher_title">Εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος</p>

Pierre Rafih

Εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος

Καθηγητής στο University of Applied Management

O Pierre Rafih, είναι Καθηγητής στο University of Applied Management στη Γερμανία. Σπούδασε Business administration and Management στο Université Paris Duaphine και Business στο American Business School στο Παρίσι. Είναι κάτοχος MBA από το University of Richmond - Robon School of Business και Diplombetriebswirt στη Strategisches Management από το Hochschule für angewandtes Management. Ο Pierre Rafih έχει εργαστεί στο αντικείμενο της χρηματοδότησης επιχειρήσεων ως στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής, ειδικευμένος σε δραστηριότητες των αγορών μετοχών, όπως η δημιουργία, η διάρθρωση, η κοινοπραξία και η τοποθέτηση αρχικών δημόσιων προσφορών, καθώς και η θεσμική μεσιτεία μετοχών στην HypoVereinsbank - UniCredit – Deutschland (HVB). Από το 2005 διδάσκει στο University of Applied Management της Γερμανίας (Erding, Ismaning, Munich). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, αφορούν: Cryptocurrency-Bitcoin- Behavioral Economic and financial aspects, Economic implications of industry 4.0, Game–based learning in Higher Education, Controlling, Crowdfunding, Block chain for businesses and economies.


Σαραντίτης Γεώργιος <br> <p class="custom_teacher_title">Εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος</p>

Σαραντίτης Γεώργιος

Εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος

Associate Director στην UBS

Ο Σαραντίτης Γεώργιος είναι Associate Director στην UBS, όπου εργάζεται ως Risk Modelling and Analytics Specialist. Τα επαγγελματικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, εστιάζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Μηχανική Μάθηση, τη Θεωρία Γράφων, τη Βελτιστοποίηση και τις εν γένει προχωρημένες τεχνικές ανάλυσης (Advanced Analytics) ως εργαλείο για την σύγχρονη, οδηγούμενη από τα δεδομένα επιχείρηση. Κατέχει δίπλωμα Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης, Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα Διεθνή και Επιχειρηματικά Οικονομικά και Διδακτορικό στη Θεωρία Γράφων από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Διαθέτει προηγούμενη πολυετή επαγγελματική εμπειρία σε μεγάλες χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές εταιρίες όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, η PriceWaterhouseCoopers και η Τράπεζα Πειραιώς. Επιπλέον έχει εργαστεί ως ερευνητής σε Eυρωπαϊκά προγράμματα Horizon 2020 ενώ έχει δημοσιεύσει την ερευνητική του δουλειά σε αναγνωρισμένα περιοδικά όπως το Physica A. και το Computational Economics.